Σελίδα Καθηγητή


Picture

Γιατί επιλέξαμε αυτό το αντικείμενο;
  Οι έννοιες των Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και των πρακτικών τρόπων  εξοικονόμησης ενέργειας στα πλαίσια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δυστυχώς εκλείπει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι περισσότεροι μαθητές και αν όχι όλοι δεν έχουν τις κατάλληλες ευκαιρίες να γνωρίσουν από κοντά αυτές τις δύο έννοιες και κατ' επέκταση τα πλεονεκτήματα από τη χρήση τους, ως προς το περιβάλλον. Με αυτή λοιπόν, την ιστοεξερεύνηση, πιστεύουμε ότι επιτυγχάνεται αυτή η πρώτη γνωριμία, όπου ίσως για τους περισσότερους από αυτούς να έιναι το έναυσμα για περαιτέρω διαδικτιακή εξερεύνηση πάνω στο θέμα.

Διδακτικός σκοπός
     Η παρουσίαση των ΑΠΕ και των πρακτικών τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας μέσα στην μαθησιακή κοινότητα, με σκοπό την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων τους ως προς το περιβάλλον του πλανήτη μας.

Διδακτικοί στόχοι
     Μετά την ολοκλήρωση της ιστοεξερεύνησης οι μαθητές θα είναι σε θέση να:
  1. Διατυπώνουν την αρχή λειτουργίας των φωτοβολταϊκών και της γεωθερμίας.
  2. Απαριθμούν τις τρεις μεθόδους εγκατάστασης της γεωθερμίας.
  3. Διατυπώνουν τουλάχιστον πέντε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο.
  4. Αναφέρουν τα κύρια πλεονεκτήματα των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας.
  5. Περιγράφουν, το πως η χρήση των ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας βοηθά στην μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη και κατ' επέκταση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οργάνωση της τάξης
     Οι μαθητές χωρίζονται σε τρεις ομάδες των πέντε ατόμων (ενδεικτικός αριθμός ατόμων) και κάθε ομάδα αναλαμβάνει ένα διακριτό ρόλο. Κάθε ομάδα θα χρησιμοποιήσει τουλάχιστον έναν υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο και θα αξιοποιήσει το κατάλληλο ηλεκτρονικό υλικό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εργασίας της.


Διδακτική διαδικασία
    Εφαρμόζεται η ομαδοσυνεργατική μέθοδος. Οι μαθητές χωρίζονται εξ’ αρχής σε τρεις ομάδες: α) Μηχανολόγοι για φωτοβολταϊκά, β) Μηχανολόγοι για γεωθερμία, γ) Μηχανολόγοι για πρακτικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και αναλαμβάνουν διακριτούς ρόλους και εργασίες. Στα πλαίσια των ομάδων, οι μαθητές αναζητούν, συλλέγουν και διασταυρώνουν πληροφορίες.  Κάθε ομάδα αξιοποιεί τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πηγές που πρέπει να μελετήσει. Οι μαθητές μαθαίνουν να κρίνουν την αξιοπιστία των πηγών και μέσω της συνεργασίας δημιουργούν μια σύντομη παρουσίαση όπου ο κάθε ένας από αυτούς καλείτε να παρουσιάσει τις διαφάνειες που δημιούργησε στους υπόλοιπους. Έπειτα από την παρουσίαση και των τριών ομάδων ακολουθεί συζήτηση μιας ώρας. Έπειτα στην κάθε ομάδα θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους τα μέλη της με στόχο τη δημιουργία ενός εντύπου με τα συνολικά συμπεράσματα που προκύπτουν ως προς την μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη μέσω των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Το έντυπο αυτό καλούνται να το παραδώσουν την επόμενη εβδομάδα. Η αναζήτηση, η έρευνα, η δημιουργία προβληματισμού και το άνοιγμα προς τη γνώση είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να καλλιεργηθούν με τη βοήθεια της ιστοεξερεύνησης.


Προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα
(4 εβδομάδες)
1η εβδομάδα: μελέτη πηγών
2η εβδομάδα: συγκέντρωση πληροφοριών
3η εβδομάδα: κατασκευή παρουσιάσεων και προετοιμασία παρουσίασης
4η εβδομάδα: παρουσίαση, κατασκευή εντύπου συνολικών συμπερασμάτων


Υλικά
  Τουλάχιστον τρεις υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο, λογισμικό δημιουργίας παρουσιάσεων, βιντεοπροβολέας, φύλλα εργασίας, εκτυπωτής και χαρτί εκτύπωσης.

Αξιολόγηση
     Η αξιολόγηση του έργου κάθε ομάδας θα γίνει με  χρήση διαβαθμισμένων κριτηρίων. Η αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τον εκπαιδευτικό ή εναλλακτικά συμμετέχουν σ’ αυτήν και οι μαθητές με σκοπό κάθε ομάδα να βελτιώσει το τελικό αποτέλεσμα.


Σημεία προσοχής
  1. ο κατάλληλος σχηματισμός των ομάδων, ώστε όλοι οι μαθητές να νιώθουν άνετα και να συμμετάσχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία
  2. οι ομάδες πλοηγούνται μόνοι τους στο διαδίκτυο ενώ ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι συμβουλευτικός και καθοδηγητικός
  3. οι παρεμβάσεις του εκπαιδευτικού πρέπει να λειτουργούν ως έναυσμα συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ των μαθητών.